joi, 31 martie 2016

Primavara... scumpa primavara


Nu stiu daca mai este o primavara asa cum era pe vremea cand eram eu copil, dar un lucru este sigur: copacii incep sa prinda un contur verde care sper eu sa reziste catusi de putin si la vara.

Prin scumpul nostru oras nu toti copacii sunt (bine) tunsi, bine si vegetatia de cabluri contribuie la acest lucru, dar scumpa primavara incepe sa isi intre in drepturi.

duminică, 20 martie 2016

Un weekend cu ... Duron

Cu ceva timp in urma am mentionat ca pe un calculator AMD Duron, procesor de 1100 Mhz, 640 mb SDRAM si placa video GeForce FX 5200 cu 128mb RAM, am putut instala pe langa Windows XP si browserul Seamonkey.

Zilele acestea, pe langa navigatul pe pagini fara continut Flash sau Java (sau cu pluginurile oprite), VLC se descurca bine pentru redarea fluxurilor audio, Libre Office si SumatraPDF pentru documente. La jocuri, Urban Terror 4.1 si Quake 3 ruleaza decent pe configuratia calculatorului.

Acum, partea mai putin placuta si fireasca, este vorba de un calculator a carui vechime din punct de vedere a componentelor este de 14-15 ani. Pe langa uzura normala vazuta la discuri (zgomot, viteza mica de transfer), se pare ca nici BIOS-ul nu mai este in regula, desi bateria este noua, setarile nu mai sunt retinute inclusiv ora.

Pentru a depasi acest obstacol am facut un mic fisier .bat in care am inserat cateva comenzi prin care sa sincronizez ora. Am creat scurtatura de la fisier si am pus-o in Startup. Iata ce contine fisierul:

@echo off

echo Proces de Sincronizare ora calculator

sc start w32time

w32tm /config /manualpeerlist:ro.pool.ntp.org /update

w32tm /resync


Comenzile au fost preluate din cadrul acestui site si se aplica pentru Windows XP.

duminică, 13 martie 2016

Primavara in reprize

Debutul primaverii a fost unul in reprize cu oscilatii mari de temperatura. Acest lucru s-a simtit si in perioada 1-8 martie cand mai toate reprezentatele sexului frumos au fost "asaltate" cu buchete de flori. In termeni mai simpli, dintr-un buchet a ramas decat o mica floare...


... pusa intr-un mic pahar.

De la televizor la emulator

Am jucat multe ore Super Mario Bros sau Battle City (Tancuri) in fata televizorului, dar o data cu timpul butoanele de la gamepad si inevitabil consola cumparata de la piata s-au stricat. Doar dischetele au ramas ca amintire, cine stie cand... "mai rasare iepurele" :)

De curand am avut placerea sa imi retraiesc copilaria, prin intermediul unui emulator NES, a unor "dischete" virtuale si a unui gamepad de 20 lei cumparat din Auchan, marca Intex.


Senzatia nu este aceiasi, dar m-am putut bucura de un joc care mi-a placut in copilarie, joc care imi place si acum cand mai toata lumea se omoara dupa efecte grafice de inalta performanta.

Windows in linia de comanda

Daca ati folosit linux ar trebui sa fiti catusi de putin familiari cu anumite comenzi precum "ps -aux" care listeaza toate procesele active (inclusiv servicii) sau "etc/init.d/nume- serviciu start/stop/restart". Se pare ca nici sistemul de operare windows nu duce lipsa de asa ceva, doar ca nu prea este populara aceasta metoda de administrare prin cei care doresc doar Facebook, Youtube, cateva jocuri, muzica si mail.

In primul rand trebuie sa faceti cunostiinta cu Command Prompt, care stie sa faca mai mult decat comenzile ping sau traceroute
O lista completa a comenzilor pentru Command Prompt o aveti in acest site.

Verificarea si controlul serviciilor active se face prin intermediul comenzii SC - abreviere de la Service Controller. Este indicat sa rulati Command Prompt ca si Administrator pentru folosirea SC.
Pentru comenzile disponibile va sugerez sa accesati CommandWindows.com, exemplele oferite va pot ajuta in acest sens.

Comenzile echivalente celor precizate mai sus ar fi:
- sc query type= service state= all > allserviceslist.txt - listeaza serviciile si le listeaza intr-un fisier txt;
- sc start ServiceName - porneste serviciul respectiv;
- sc stop ServiceName - opreste serviciul respectiv.

joi, 3 martie 2016

Parc... dar inca nu...


Anul trecut
am ramas uimit de ce s-a ales de un mic parc, acum, cateva luni mai tarziu situatia pare oarecum diferita, nu stiu daca in bine sau nu. Pe langa aglomeratia de ciment au aparut tineri vlastari de pomi, care probabil ca vor ajunge sa faca umbra peste multi ani de acum incolo, daca vor supravietui climei si oamenilor. La acest tacam mai adaugam un gard viu, cateva panouri fotovoltaice, banci pentru acele selfie-uri de "milioane" si iarba verde care incepe sa rasara.

Deci... inca cativa ani de asteptat, dupa care vedem ce parc avem printre tonele de ciment turnate.

Cold Rush - Two Hour Rush 020



Si fiindca tot am ratat ziua de 1 Martie, mai bine mai tarziu decat niciodata, o primavara frumoasa tuturor reprezentantelor sexului frumos !