sâmbătă, 28 septembrie 2013

Tetris

Tetris (în rusă: Тетрис) este un joc video creat de Alexei Pajitnov în iunie 1985. Numele jocului a fost derivat din grecescul tetra, pentru a face referire că toate piesele sunt formate din patru patrățele, și tenis, care era jocul preferat al creatorului.

Cu mult înainte să fiu ”infectat” de virusul... Mario, am interacționat cu clasicele jocuri de mână, dacă le pot numi așa, pe care le cumpăram din bazar împreună cu baterii 777, care mai mult de 2 zile nu țineau. Chiar dacă jocul cu râma (șarpe) era destul de interesant, iar cel de curse cu mașini și obstacole era draguț, nu se compara cu Tetris, oferit în așa de multe variante de joc încât nu aveam timp să le încerc pe toate.

Așa cum am relatat în cadrul unui articol anterior, mi-am achiziționat o tabletă și desigur am ajuns inevitabil la întrebarea ”Ce jocuri să îmi instalez?” Spre bucuria mea am găsit în cadrul Google Play un joc care se aseamană perfect cu ceea ce am jucat când eram mic, singura excepție fiind că nu trebuia să mai am grija contactelor de sub butoanele clasicului joc de mână. Numele jocului este Retro Brick Game - Classic, creat de Retro City și poate fi descărcat gratuit din magazinul virtual al celor de la Google.

EA Games este un nume greu în industria de jocuri și care spre surprinderea mea au creat două jocuri similare pornind de la creația rusului Alexei Pajitnov. Tetris și Tetris Blitz au la bază idea creatorului, jocurile fiind oferite gratuit singura diferență aici fiind dată de faptul că elementele suplimentare care ajută la rezolvarea anumitor nivele se obțin numai contra cost și desigur au integrare pentru rețeaua de socializare Facebook.

Astfel, în 2013 am înlocuit bateriile 777 și jocul de mână cu o tabletă, dar singurul lucru care nu s-a schimbat este starea mea de spirit atunci când mă joc și îmi amintesc cum încercam să ating un scor cât mai mare.

Above & Beyond - #ABGT #047

Above & Beyond - #ABGT #047 by Above & Beyond on Mixcloud

Andy Moor - Moor Music Episode 106

Moor Music Episode 106 by Andy Moor on Mixcloud

vineri, 20 septembrie 2013

Probleme cu Steam careva ?

De ceva timp am observat cum Steam, clientul platformei online cu același nume creat de Valve, rămâne ”agățat” la etapa ”Connecting to Steam account nume-utilizator” în loc să încarce programul. La o scurtă căutare pe Google am descoperit că nu sunt singurul care experimentează aceste dificultăți tehnice în ceea ce privește conectarea clientului Steam.

Soluția găsită de mine pentru a trece de problema cu logarea are sursă în două adrese web și poate fi rezumată astfel:
- adăugați o excepție în programul antivirus folosit la Steam.exe sau la tot folderul care conține programul
- dacă aveți un router care gestionează conexiunea la internet aveți în vedere să deschideți porturile aferente clientului Steam
- ștergeți fișierul ”ClientRegistry.blob” din cadrul folderului Steam.

În cazul meu combinația celor 3 pași mai sus amintiți m-a ajutat să depășesc problema de conectare a programului Steam... cel puțin pe moment.

Markus Schulz - Global DJ Broadcast Sep 19 2013 - Ibiza Summer Sessions

Global DJ Broadcast Sep 19 2013 - Ibiza Summer Sessions by Markus Schulz on Mixcloud

duminică, 15 septembrie 2013

AVA nu, Warframe DA

Fiind duminică, fiecare alege să se relaxeze într-un fel sau altul, eu unul alegând jocurile pe calculator (căci mai nou ne putem juca și de pe un dispozitiv mobil) care oferă, mai mult sau mai puțin, modul cooperativ. Calculatorul din dotare este un Intel Core 2 Duo, cu procesor la 2Ghz, 4Gb de RAM și respectiv 1 Gb de RAM pe placa video Nvidia GT430, pe care am instalat Windows 7 Ultimate pe 64 de biți. Atât AVA cât și Warframe sunt două jocuri de tipul F2P - Free 2 play, ce pot fi descărcate din cadrul magazinului virtual Steam.


Conform clipului video de mai sus, avem un FPS, care îmbină mai multe moduri de joc, construit pe baza motorului grafic Unreal, creat de Aeria Games. Chiar dacă ignor tendința de P2W - Pay 2 Win, nu pot ignora prezența jucătorilor cu coduri și a lipsei de optimizări a jocului, căci la configurația mea acest joc rulează bine doar dacă setez grafica pe un nivel minimm. Oare să fie vorba de faptul că am un procesor de 2Ghz? Conform cerințelor jocului, trebuie să am minim un procesor cu frecvența de lucru de 2,4 Ghz...


Warframe a fost creat de Digital Extremes Ltd, fiind la ora actuală în stadiu beta. Uimitor este faptul că jocul a câștigat mulți fani, lucru care i-a permis să fie disponibil prin Steam, împreună cu anumite elemente de joc ce pot fi cumpărate contra cost. Faptul că este creat cu o afinitate pentru plăcile Nvidia m-a făcut să setez detaliile grafice pe mediu, deși cred că merge și mai mult. Surpriza a fost plăcută, jocul rulează bine, folosind directX 11 și chiar atunci când acțiunea devine intensă nu am parte de oscilații ale cadrelor rulate pe secunda, chiar dacă procesorul nu întrunește limita minimă de 2,2 Ghz.

Punând în balanță cele două jocuri, atât interacțiunea cu jucătorii cât și calitatea jocului, este ușor de înțeles că am optat pentru Warframe, chiar dacă are aceiași tendință de ”Pay 2 Win” ca și AVA, nu trebuie să îmi bat capul cu acei utilizatori care găsesc amuzament în a avea coduri. Oare atât de mult conteze lipsa a 400 Mhz pentru AVA ?

sâmbătă, 14 septembrie 2013

10,1 inch careva?

De curând am făcut trecerea de la tableta cu diagonala de 7 inch către o diagonală ceva mai mare, respectiv 10,1 inch. Această trecere a reprezentat achiziționarea unui nou dispozitiv, ale cărui proprietăți hardware sunt, pentru nevoile mele cel puțin, perfecte atunci când stau întins și nu doresc să interacționez cu tastatura și ”soarecele”.

După numeroase pagini web navigate în care erau descrise produse cu această diagonală, am ales tableta Toshiba Excite Pure AT10-A-104, un dispozitiv care surclasează suratele românești dar care în același timp nu implică costuri prea mari. Faptul că folosește tehnologia Nvidia, a fost un alt lucru care m-a determinat să achiziționez tableta. Cei de la GadgetRoVideo au făcut o prezentare scurtă, dar destul de obiectivă în viziunea mea care evidențiază plusurile și minusurile tabletei.



După ce am ajustat anumite aplicații și am instalat altele iată cam ce a ieșit (pe moment):



Cum vi se pare experiența pe o tabletă cu o astfel de diagonală? Cam ce aplicații se pretează fi instalate pentru a substitui cât de cât un desktop ?

Țin să preciez că vechea tabletă este funcțională și este pusă spre vânzare în cadrul site-ului web Mercador, la un preț negociabil, dar numai pentru persoanele din orașul meu sau zonele limitrofe, care se pot deplasa personal pentru a primi dispozitivul.

Super8 & Tab - SuperTab Radio 041

Andy Moor - Moor Music Episode 105

Above & Beyond - #ABGT #045

Above & Beyond - #ABGT #045 by Above & Beyond on Mixcloud

vineri, 13 septembrie 2013

Flash Player pentru Android

De ceva timp programul Flash Player, creat de compania Adobe pentru sistemul de operare Android, nu mai este disponibil în cadrul Google Play. Din păcate pentru unii utilizatori, paginile vizitate de pe dispozitivul cu Android avut în dotare mai cer acest modul, deci întrebarea firească este cum mai putem instala Flash Player pe Android? Soluția este una simplă și nu implică folosirea altor magazine virtuale.

Pentru a instala Flash player pe dispozitivul cu Android este necesar să urmați acești pași:
1. din Setări navigați la Securitate si bifați opțiunea ce permite instalarea de programe terțe magazinului Google Play
2. accesați arhiva Flash Player din cadrul acestui site
3. navigați la secțiunea ”Flash Player for Android 4.0 archives” si descărcați manual ”Flash Player 11.1 for Android 4.0 (11.1.115.81)”
4. reveniți în meniul de Setări al dispozitivului și la Securitate debifați căsuța ce permite instalarea de programe terțe.

Tutorialul video următor vă arată cum să instalați Flash Player


De reținut: această versiune de FLash Player nu mai primește actualizări din partea companiei Adobe, deci este necesar să aveți un program antivirus instalat și respectiv grijă pe ce site-uri navigați de pe dispozitivul cu Android avut în dotare.

Markus Schulz - Global DJ Broadcast Sep 12 2013 - Ibiza Summer Sessions

Gllobal DJ Broadcast Sep 12 2013 - Ibiza Summer Sessions by Markus Schulz on Mixcloud

marți, 10 septembrie 2013

Aveți Java și Flash Player la zi?

Sunt două dintre cele mai populare programe care pot rula pe Windows, MacOS și Linux. În același timp sunt și un magnet pentru acele persoane care doresc să exploateze în egală măsură găurile de securitate ale celor două produse software precum și utilizatori naivi care dau clicuri pe legături web fără să verifice acțiunile pe care au de gând să le întreprindă.

Dacă ajungeți mai rar prin fața calculatorului din dotare, nu strică să aveți idee cam la ce versiune au ajuns programele Java și Flash Player, ca atare vă recomand să aveți în vedere următoarele adrese web:
- pentru Java aveți la dispoziție metoda 1 și respectiv metoda 2 pentru a verifica versiunea avută de voi pe calculator și cea mai nouă creată de Oracle;
- pentru Flash Player folosiți această legătură web pentru a testa versiunea instalată local și apoi accesați această pagină web pentru a vedea versiunea disponibilă de la Adobe.

Utilizatorii de Google Chrome nu prea au de ce să se îngrijoreze deoarece navigatorul instaleaza automat cea mai nouă versiune de Flash atunci când aceasta devine disponibilă, fiind necesar doar să verificați versiunea de Java. Personal efectuez actualizările manual pentru cele două programe software și ca atare legăturile web prezentate mai sus îmi sunt utile, sper ca și alți utilizatori să le găsească utile.

duminică, 8 septembrie 2013

Flori de cactus

Toamna este sezonul în care natura se schimbă și așteaptă sosirea iernii, o perioadă în care cuvântul hibernare definește starea de fapt a naturii înconjurătoare. Nu același lucru pot spune și despre cactușii mei care s-au gândit că o floare cu un miros plăcut este ceva mai interesant decât sezonul răcoros numit toamnă...

Cuvinte, Pasiuni și Timp Liber

După mai bine de 3 ani, proiectul lansat inițial pe platforma Wordpress ca ”Linux pentru începători” a ajuns să se dezvolte și acopere un spectru destul de larg de subiecte de discuții, fiind cunoscut ulterior ca ”Blogul unui internaut”. Sunt plăcut uimit de această realizare personală, am câștigat prieteni dar și dușmani, am reușit să îmi fac simtiță prezența în cadrul unor proiecte FLOSS din România, dar am descoperit din păcate cât de fragile sunt... ce mai aventură !

De curând însă planul personal a suferit câteva schimbări majore care la rândul lor au modificat felul în care timpul meu liber este alocat. Ca atare am decis să las în urmă primul proiect început și asta pentru că pe de o parte idealul său nu mai poate fi realizat, iar pe de altă parte motivația mea de a mai promova anumite tipuri de programe și sisteme de operare s-a redus dramatic în ultimele 3 luni.

Mulți dintre cei care mă cunosc probabil că mă vor condamna mai mult sau mai puțin pentru demersul realizat, dar din păcate o vor face fără să aibă cunoștință de anumite variabile din viața mea personală. Blogul ”Cuvinte, Pasiuni și Timp Liber” va contura acele laturi care mă ajută pe mine să mă relaxez: natura, muzica și alocarea timpului liber. Dacă sunteți dispuși să mai continuăm colaborarea, aștept cererile de link exchange pe care le puteți lăsa prin comentarii la acest articol.